A jógáról

  • Mindaz, ami 2014. méhében van, készen áll arra, hogy megszülessen. Káli hindu istennő, a pusztítás, születés és a radikális, teremtő szabadság, a hirtelen változások, vulkánkitörések megtestesítője – általánosságban Ő a belső csatamezők szimbóluma. Káli a szívünk küszöbén lévő harag női energiája, aki elvezet minket a saját magunkat tápláló igazsághoz. Káli elpusztít mindent, ami nem szolgál, vagy nem támogat bennünket. Lerombolja azokat a démonokat, melyek korlátozzák fejlődésünket, teremtő szabadságunkat.
  • A jóga alapgyakorlatok egyaránt ajánlottak a gyakorlott jógázókszámára bemelegítésként, a kezdő jógagyakorlókrészére testrészeik felkészítéséhez a komolyabb fizikai kondíciót igénylő ászanák elsajátításához, gyakorlásához.
  • Emberi lényként való születésünknek határozott célja van. Mint ahogy a magban benne rejlik a fa lehetősége, úgy az ember is magában hordozza az isteni lényeget, melyet egy napon majd teljes egészében ki kell nyilvánítania.
  • Az életben nagyon ritka az, hogy az elme igazán részt vesz a test különböző tevékenységeiben. A testnek és az elmének ez a kettészakadása jelenti az egyik legnagyobb akadályát annak, hogy gazdag, teljes és elégedett életet élhessünk. Gyakran úgy gondoljuk, hogy a boldogság, elégedettség és öröm külső dolgok, körülmények függvénye. Ám a boldogság nyitja nem a külső történésekben, hanem az elmében rejlik. Az élmények minőségét a tudat állapota határozza meg.
  • A flow a tökéletes élmény jelzője. Az olyan dologé, melyet önmagáért jó végezni, mely olyan tudatállapotot idéz elő, melyben gyönyörűséget érzünk, és amely azt súgja: mindig ilyennek kellene lennie az életnek. Amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette.
  • Nem meglepő, hogy a jóga évezredeken át fennmaradt és népszerűsége töretlenül növekszik. Olyan világban élünk, ahol eltávolodtunk a természetes életmódtól, és csak külön útmutatás és nehéz munka árán tudjuk csak megtalálni természetes életformánkat.
  • Az emberek mindenhol kavargó, elkeseredett keresésben élnek. A valóság soha nem felel meg álmaiknak. Pedig az ott van, testközelben. Ha nem kapjuk meg, amit akarunk: szenvedünk. Ha azt kapjuk, amit nem akarunk: szenvedünk. Ha pontosan azt kapjuk, amit akartunk: szenvedünk, mert nem tarthatjuk meg örökre.
  • Váltani kell, az biztos. Módosítanunk kelléletünk több területén, mert zsákutcák bizonyítják, az előző stádiumok elavultságát. Mi az, ami legfőképp változtatásra szorul?Alighanem a gondolkodásmódunk. Hiszen gondolataink alapozzák meg cselekedeteinket. Aktuálissá, sőt, sürgetővé vált a szemléletváltás, a tudatszint-emelés.