2014 jógás szemmel - Káli tápláló ereje

Mindaz, ami 2014. méhében van, készen áll arra, hogy megszülessen. Káli hindu istennő, a pusztítás, születés és a radikális, teremtő szabadság, a hirtelen változások, vulkánkitörések megtestesítője – általánosságban Ő a belső csatamezők szimbóluma. Káli a szívünk küszöbén lévő harag női energiája, aki elvezet minket a saját magunkat tápláló igazsághoz. Káli elpusztít mindent, ami nem szolgál, vagy nem támogat bennünket. Lerombolja azokat a démonokat, melyek korlátozzák fejlődésünket, teremtő szabadságunkat. Kálinak hatalmas, vérbő méhe van, és szeretne sok, édes kisbabát. Megvan az ereje ahhoz, hogy eltávolítson minden olyan negatív erőt, mely veszélyezteti saját erőfeszítéseinket.

Gyakran előfordul, hogy olyan szituációkban találjuk magunkat, melyeket már kinőttünk – vagy azért, mert korlátoznak minket, vagy azért, mert amit lehetett, azt már megtanultuk, és unatkozunk.

Sokkal több tudás áll rendelkezésünkre annál, aminek birtokában vagyunk ebben a hatalmas, kreatív, támogató univerzális anyaméhben.

A jóga a lehetőségeink kiterjesztéséről szól, és arról, hogy észrevegyük, mi az, ami támogat bennünket jelen életünkben, és mi az, ami nem. A jóga összekapcsol a téged támogató életenergiával, és segít integrálni azt. Megtanulod nem elpazarolni a drága életenergiát, ami a vissza nem térő „itt-és-most”-ra adatott. Megtanulod megőrizni és irányítani azt, és felismered, mi az, ami támogatja az energiáidat. Saját pránád, saját életenergiád olyan, mint a benned rejlő színarany.

A pratyahara, az érzékek visszavonásának jógikus gyakorlata a célodra összpontosítja a figyelmedet, és segít, hogy ne pazarold szent erőidet. Valójában ez az, ami az „Élj értékes életet!” jelenti.

A türelem, és az állhatatos önmegismerés az életedet afelé a környezet felé tereli, ahol szeretnek és támogatnak téged.

S ahogy az élet változik, úgy ez a környezet is változik, évről évre. Vagyis, ami jó volt neked az előző évben, lehet, hogy nem lesz jó ebben az évben. Van, ami marad, van, ami elmúlik – egy biztos: a változás állandó. Oviban is más volt az ízlésed, mint ma.

Amint elfogadjuk a tényt, hogy az, hogy mitől érezzük jól magunkat, életünk végéig változik, az első lépés a változás és a szabadság felé vezető úton. Legyen szó ételekről, emberekről, vagy hétköznapi bevett szokásokról, könyvekről vagy zenei stílusokról, engedd meg magadnak, hogy hadd menjen, ami már nem tetszik, ami már a múlté; engedd be a változást az életedbe, és engedd el mindazt, ami már nem támogat téged. A lassú, pici változások óriási változást eredményeznek, és sokkal több élvezetet teremtenek az életedben, mint hinnéd.

Ezek a „szülési folyamatok”, amikor is újrastrukturáljuk magunkat – észrevesszük, hogy vannak dolgok, amiket régen szerettünk, de már nem izgatnak minket. Az Elégedettség az egy alacsonyabb szint. A Megelégedettség az, ami a jövő felé hajt.

Ha azt érzed, hogy meguntad, hogy mindig ugyanazokkal az emberekkel találkoztál 2013-ban, vagy kiégtél attól, hogy rutinszerűen ismétled a dolgaidat, mint egy gép, egyszerűen fogadd el, hogy ezek a kapcsolatok vagy tevékenységek már nem támogatnak téged. Engedd meg magadnak, hogy a felszabaduló űrt kitöltse valami új. Új emberek tűnnek majd fel az életedben. Új tevékenységeket fog az élet tálcán kínálni.

Először is: teret kell csinálnunk az ÚJ-nak, azzal hogy elengedjük a RÉGI-t. Akár „elküldhetsz” egy „kozmikus sms”-t is, mondván: „Bocs, de ezek a dolgok már nem értem vannak.” Vákuum keletkezik ezáltal, és az Élet áramlása új, kellemes és hasznos energiákat fog feléd áramoltatni.

Ebben a vákuumban, ahhoz, hogy valami újat teremtsünk, először meg kell adni magunkat, majd várunk, és befogadunk. Az univerzum anyaméhe megszül – csak épp nem ismerjük a végeredmény. Csodálattal teli izgalommal tekinthetünk saját újjászületésünkre, újra és újra. Egy anya, aki gyermeket vár, épp ezt teszi.

A Női jóga sokat segít abban, hogy ezzel a befogadó, feminin oldallal kapcsolódjunk.

Kreatív folyamatok csak befogadó tudatállapotban tudnak megvalósulni. Mi pusztán megteremthetjük a vákuumot, ezt a légüres teret a Tudatunkban.

Elpusztítani és magunk mögött hagyni azokat a régi rossz, berögződött mintákat, melyeken már valójában túl vagyunk, a legnehezebb emberi vállalkozás. A Káli-princípiumhoz való kapcsolódás segít abban, hogy egy új áramlásba kerüljünk, és elpusztítsuk mindazt, ami meggátol minket abban, hogy megéljük igaz Önvalónkat, lényünk Esszenciáját. Káli haragja bennünk csupán ahhoz kell, hogy átugorjuk azokat a gátakat, melyekben el szoktunk botlani. Így hirtelen egy teljesen új tudatállapotban találjuk magunkat, és észleljük, hogy igenis képesek vagyunk valami újat létrehozni anélkül, hogy úgy viselkednénk, ahogy megszoktuk a múltban. Káli megváltoztatja a hétköznapi hozzáállásunkat a dolgokhoz, azt, ahogy másokhoz és magunkhoz viszonyulunk. A Káli-energián keresztül valami olyat hozhatunk létre, ami eddig még nem létezett.

A régi rossz megszokások felszámolása, lehet, hogy kis időre kellemetlen érzéseket hoz magával, de maradj tudatában, hogy ez csupán az azt követő teremtő szabadsághoz vezet.

A türelem, a kivárás, és a légzés az, amit a kellemetlen helyzetekben ki kell művelnünk.

A szülőknek gondoskodniuk kell magukról ahhoz, hogy gondoskodni tudjanak gyermekeikről. Akkor gondoskodunk jól magunkról, ha elengedjük mindazt, ami nem támogat minket. És még egyszer: ki kell művelnünk magunkban az önbecsülés és ön-szeretet képességét. Az anyánk méhe most saját női oldalunk.

-          Mit is csinálok nap, mint nap?

-          Mit is eszem?

-          Hogyan is végződik egy hetem?

-          Kikkel beszélgetek?

-          Milyen üzeneteket kapok, és mikre reagálok?

-          Milyen zenét hallgatok?

-          Milyen könyveket olvasok?

-          Mivel és kivel is töltöm a drága élet-időmet?

Évről évre, hónapról hónapra ezeket kell kifinomítanunk.

Káli haragja, ereje és gondoskodó anyai szeretete legyen veletek amikor leromboljátok a régi rossz berögződéseket. Kívánom, hogy naponta megérkezzen az életetekbe a támogató inspiráció, és, hogy bátran kilépjetek a rossz megszokásokból 2014-ben!