Varga Kati

Gerincjóga oktató, OKJ sportedző

17 évvel ezelőtt találkoztam először a jógával: az első gyermekemet vártam,és az aktuális „szakirodalmat”böngészve akadt a kezembe egy jógáról szóló könyv. Ebben találtam olyan gyakorlatokat, melyeket kismamák is végezhetnek. És elkezdtem a gyakorlást, először csak otthon, könyvből, egyedül. Majd amikor kicsivel több időm lett, jógatanfolyamra és jógaórákra jártam, mert szerettem volna többet tudni, tapasztalni,fejlődni. Aztán megérkezett a második gyermekem, így időhiány miatt háttérbe került a jóga. Csupán a kicsik alvásidejéből elcsípett perceket sikerült az otthoni gyakorlásra fordítani. De ez kevésnek bizonyult. Mint a legtöbb kisgyermekes anyuka,én is szenvedtem a derék-,nyak- és hátfájástól. Orvoshoz fordultam,aki megállapította a dupla gerincferdülést,ami a rossz testtartás és a két terhesség és szülés következménye. Szerinte a megoldás:fájdalomcsillapító! Ekkor döntöttem el,hogy ezentúl még több időt szánok a jógagyakorlatokra,mert éreztem,tudtam,hogy sokkal többet érnek bármilyen gyógyszernél.

Ennek immár 10 éve. Rendszeresen kezdtem jógaórákra járni,megtaláltam azokat a gyakorlatokat,amelyek segítségével tökéletesen karbantarthatom a gerincemet,az egész testemet. Fizikailag is, lelkileg is feltöltődöm. Saját példámból okulva egyre több ismerősömet, barátomat ismertettem meg a jógával. Szeretném meggyőzni az embereket arról,hogy az életminőségük,az egészségük megtartása és jobbítása csak rajtuk múlik,tőlük függ,és erre bárki képes. Ezért végeztem el a gerincjóga oktatói tanfolyamot,és próbálok ebben segítséget nyújtani mindenkinek,aki megtisztel bizalmával.

A jógának köszönhetem azt a felismerést is, hogy ami igazán fontos,arra mindig van idő. Pontosabban csak arra érdemes időt szánni,ami igazán fontos. Hét éve született meg a harmadik gyermekem,és ez a 3.várandósság volt a legkiegyensúlyozottabb lelkileg,és a legkevésbé megterhelő fizikailag. Biztos vagyok abban,hogy ez az ászanák,a relaxálás és a meditálás rendszeres gyakorlásának köszönhető.