A jóga népszerűségének oka ma

Nem meglepő, hogy a jóga évezredeken át fennmaradt és népszerűsége töretlenül növekszik. Olyan világban élünk, ahol eltávolodtunk a természetes életmódtól, és csak külön útmutatás és nehéz munka árán tudjuk csak megtalálni természetes életformánkat.

A jóga olyan testrészeket mozgat meg, amelyre más testmozgások nem is vállalkoznak. Megtornáztatja minden izmunkat, tonizálja, élettel tölti meg belső szerveinket, átmossa véredényeinket, megnyugtatja idegrendszerünket és összehangolja működését, helyreállítja a csontokat, javítja a testtartást, megfiatalítja a bőrt, kitisztítja, megnyugtatja az elmét, összpontosítja a figyelmet, energiát termel. Azért maradhatott fenn ilyen sokáig, és ezért is tarthat számot ekkora érdeklődésre, mert egyszerűen csodálatos a testnek, elmének és csodálatossá teheti az életet. A legkézzelfoghatóbb fizikai módszereinek hatása is túlmutat ezen: aktívvá teszi a testet és ezen keresztül az elmét is. A belső és külső dinamikája egyaránt fontos, ettől válik a test és az elme komplex fejlesztésének módjává. Segít, hogy jobban érezzük magunkat, s miután jól érezzük magunkat a testünkben, nyugodtabb lesz az elménk is, és annál pozitívabb érzéseink lesznek önmagunkkal kapcsolatban. Megszabadít bennünket azoktól a korlátoktól, gátlásoktól, szorongásoktól, melyek nem engedik, hogy valóban önmagunk lehessünk; megtanít önmagunk szeretetére és tiszteletére.

Mindezt azzal érhetjük el, hogy odafigyelünk testünk jelzéseire, légzésünk ritmusára, mozgásunkra, testérzeteinkre. Mozgás és mozdulatlanság, légzés és érzés. Ilyen egyszerű.

A jóga nem a külsőségekre figyel – a lényeg a belső dinamika, amely révén a testhelyzet mozdulatlansága erőlködés nélkül valósul meg. Ez egy aktív meditáció, mely során az elme aktív részese a folyamatnak, amely a pózokat a belső átalakulás eszközévé lényegíti át.

 

                                                                                                                                Juhász Ágnes