Meditáció

MEDITÁCIÓ KURZUS 2012-2013.

Tisztítsd meg az elméd.

Alakítsd át az életed azáltal, hogy Önmagadat alakítod át.

 

Meditáció – az éberség és tudatosság kiterjesztésének gyakorlata. A test, a tudat és a lélek egységének felfedezése.

Jóga testhelyzetek (ászanák) segítségével a test felkészítése hosszabb mozdulatlan ülésre, meditációra, melynek célja elérni a magasabb tudatosságot.

Meditáció: segít egyensúlyban maradni az élet viharai és a rohanó hétköznapok közepette. Segít megélni a jelen pillanatot a maga teljességében. Megteremti azt a letisztultságot, hogy megfelelő döntéseket hozz, melyek révén valóban Ön-magadat valósítod meg az életben.

-          Egymásra épülő órák

MOZGÁS: felébreszti az egész testet, javítja az éberséget, könnyedség-érzetet kelt, energizál, a feszült részeket lazítja. Kitakarítja a régi, használt energiákat, hogy lehetőséget teremtsen az inspiráció felébredésének és a belső szabadságérzet megjelenésének.

ÉLETMÓD: az évszaknak megfelelő holisztikus, tisztító gyógymódokkal, optimális táplálkozási tanácsokkal, egyszerű otthoni gyakorlatsorokkal látunk el.

PRÁNAJÁMA: légző gyakorlatainkkal csökkentjük a stresszt, lecsendesítjük az elmét, kapcsolatba lépünk ’önnön Mag-unkkal’, és energiával támogatjuk meg törekvéseinket.

RELAXÁCIÓ: lazítjuk a test ismert és rejtett feszültségeit, megtapasztaljuk, milyen is az igazi pihenés, amely az elmét is tökéletes nyugalomba hozza.

MEDITÁCIÓ: gyakorlatunk az alapoktól indul – a koncentráció javításával kezdünk, keleti tradíciók különböző kontemplációs gyakorlatait sajátítjuk el, és a klasszikus jóga meditációt gyakoroljuk az egész egyszerű légzés-tudatosítástól a mantra-meditáción át az Átma Vicsáráig (az Önvaló vizsgálata).

HÉTRŐL HÉTRE apró, megvalósítható lépéseket építünk be az életvitelünkbe, azokat a közösség támogató energiája révén mélyítjük el, így a kurzus ideje alatt igazi sorsjavítást valósíthatunk meg.

OLYANOK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK, akiket a jóga tradíció spirituális oldala (is) érdekel, és jelenlétüket folyamatosan tudják biztosítani (ez önmagunk és a közösség miatt is fontos).

-          Közösség – Szádhaka, szádhana

-          Belső fegyelem – külső fegyelem. Órák előtt mauna / lecsendesedés.

-          Fehér /világos, lehetőleg egyszínű ruházat

-          Önzetlen segítség : levegőztetés, jógamatracok elhelyezése, teafőzés, elmosogatás magunk után, cd, EA-idején: flip chart papír felragasztása, stb. (a közösség jól-létéért)

-          Felajánlás : méz, tea, víz, gyümölcs, stb. (a közösség jól-létéért)

-          Jegyzetelni szabad

-          Házi feladatok

-          Elméleti órák, jógafilozófiai előadások, mesterkurzus, hétvégi elvonulás, közös böjt

 

1.       HF

Popper Péter – Belső utak könyve

Fehér /világos ruházat

Jóganapló -> Szándék megfogalmazása

2l víz naponta (’egészség, kiegyensúlyozottság, erő’)