Juhász Ágnes

Jógatanár (klasszikus jóga, meditáció, női- és kismamajóga, babamasszázs és babajóga), orientális tánctarár, OKJ sportedző

Nagyszerű dolog, ha az ember azzal foglalkozhat, amit szívből szeret; de idáig eljutni számos akadály leküzdésével járó hosszú út vezet. S ha az ember „megérkezettnek” vélné magát, feleszmél, hogy a java még hátra van. Jóga- és orientális tánc oktatóként megvallom, egyre több tanulásra és önképzésre van szükségem, melyben örömömet lelem. Gyakran elgondolkodom azon, mennyit változhat az ember egy élet alatt… Számomra a legnagyobb segítséget a jóga jelentette megálmodott életreformom megvalósításában. Ezért bíztatok mindenkit a testi-lelki-szellemi fejlődésünket elősegítő, egészségünket megőrző, életerőnket fokozó ősi, keleti módszer megtapasztalására.

16 évesen kezdtem jógázni, bár már gyermekkorom óta forgattam jógakönyveket. Mindig is vonzott a keleti bölcselet és kultúra. Kezdetben a jógára, mint a betegségemtől megmentő gyógyszerre tekintettem. Ma már tudom, hogy akkori sorsszerű találkozásom a jógával nem történt volna meg, ha nincs a nehéz sorsfeladat, s az öngyógyítás vágya bennem. Gyógyulásom után figyelmem kiterjesztettem a jóga fizikai aspektusáról annak spirituális dimenzióira is.

Az élet megtanította, hogy nem lehet csak a testet, vagy csak a tudatot előtérbe helyezni – e két erőforrás harmóniáját kell megteremtenünk, ha az általunk áhított életcélokat, a külső-belső békét és boldogságot valóban el akarjuk érni, s ha az életnek nem csupán elszenvedői, hanem irányítói szeretnénk lenni. Évek teltek el gyakorlással, útkereséssel, csodálatos tanítók útmutatásaival, az önismeret mélyítésével, és mélységes metamorfózisokkal.

Jógatanulmányaimat Margittay Tamásnál kezdtem, majd mesteremül Timcsák Gézát választottam, aki a klasszikus jóga útján vezet hosszú évek óta. Toldy Csillával való találkozásom inspirált arra, hogy a jógaoktatást válasszam hivatásomként, s tudásomat másoknak is átadjam. Az ő vezetésével kismamajóga, babamasszázs és babajóga oktatóvá váltam, valamint női jóga tudásomat mélyítettem el. A gerincjóga rendszerével való megismerkedés lehetővé tette számomra látókörömet gazdagítani a modern mozgásterápiák hozzáállásával. A Himalájai Jógatradícióba Szvámi Véda Bharati tanításai által nyertem betekintést; tanultam Iyengar jógát, Ashtanga jógát, női jógát. Jelenleg Kundalini jógatanári tanulmányaimat folytatom.

„A megismerés felé haladó úton járni a legjobb invesztíció, ami rendelkezésünkre áll” – írja mesterem. Ezen az úton nekem az orientális tánc ugyanolyan társam, mint a jóga. 16 évesen Barcelonában kezdtem táncolni, Lesya Starr-nál. Legfőbb inspirátorom Győrffy Katalin táncművész-koreográfus, az Orienthalia Táncszínház művészeti vezetője. Sok neves, nemzetközileg elismert táncosnál volt szerencsém elmélyíteni tánctudásom, akik közül a legnagyobb hatással Sachar Zarif, Mahmoud Reda, Farida Fahmy, Samara Hayat, Khaled Mahmoud, Youssri Sharif, Nour és Jillina voltak rám.

Jógaoktatóként célom a jóga csodálatos ajándékát megosztani az inspirált jógagyakorlókkal, és segíteni őket saját útjukon való haladásukban. Óráimon gondot fordítok a gyakorlók személyiségének minden aspektusára – testi, érzelmi, intellektuális és spirituális vonatkozásaira. Az ászanákat (testhelyzetek), pránajámát (energetikai gyakorlatok, melyek a légzést használják eszközként), relaxációt, meditációt, mantrákat és a mindezek hátterét nyújtó jógafilozófiát integrált megközelítésben használom. Arra bíztatom a gyakorlókat, hogy alakítsanak ki egy rendszeres jógagyakorlást, mellyel elérhető az élethez szükséges erő és egészség, az érzékek fegyelmezettsége, a tiszta, lecsendesedett tudat, erős akarat, a feltételnélküli szeretet és együttérzés, és egy olyan élet, mely békétől és boldogságtól áthatott.

Orientális táncoktatóként elhivatottan inspirálom a nőket személyiségük rejtve maradt részeinek megélésére, a szakrális szépség szolgálatában.