Erőss Tímea

Gerincjóga oktató, orientális tánctanár, OKJ sportedző

Erőss Tímea vagyok, pedagógusként végeztem a Nyíregyházi Főiskolán. Jelenleg jóga- és táncoktatással foglalkozom.

Gyermekkorom óta életem része a mozgás, a tánc. Több stílust is kipróbáltam már: jazz balett, társastánc, néptánc, orientális tánc. Az orientális tánc rejtelmeibe Juhász Ágnes vezetett be és Győrffy Katalin táncórái is fokozták e mozgásforma iránti lelkesedésemet, ami több mint 10 éve tart.  A hastánc mellett a salsa is nagy kedvencem lett, amit szintén sok-sok éve gyakorlok. Tánctudásomat kurzusokon, tánctáborokban folyamatosan fejlesztem.

„Amikor táncolsz, megengedheted magadnak azt a fényűzést, hogy önmagad légy.” (Paulo Coelho)

A jóga sosem volt idegen számomra. Kisiskolás lehettem, mikor először próbálgattam ’azokat a fura pózokat’ édesanyám jógakönyvéből. A harmonikus mozgáshoz elengedhetetlen a rugalmasság, hajlékonyság, ezért a jógagyakorlatok mindíg remekül kiegészítették a táncot.  Margittay Tamástól hatha jógát, Darkó Andrástól Etka jógát, Diószegi Ádámtól gerincjógát, Schinné Vida Anitától női jógát, Richter Katalintól Iyengar jógát tanultam.  

2011 áprilisában hastáncoktatóként kerültem a Shakti Jógastúdióba. A jóga gyakorlatait előszeretettel alkalmaztam már a táncórákon is, mivel növelik az ízületi hajlékonyságot, erősítik, lazítják és nyújtják az izomzatot.

2012 márciusában gerincjóga oktatói oklevelet szereztem. 2012 decemberétől tartok gerincjóga órákat  a stúdióban.

2013 márciusában sportedző-, 2014 februárjában Rekreációs Mozgásprogram-vezető (személyi edző) szakképesítést szereztem.

2015-től női jógát is tartok, mely órákon  a medencei fókusz megteremtése a cél. A hastánchoz  hasonlóan a női jógában  is nőiségünk megélése kerül középpontba. Nagyon sok felgyülemlett feszültséget raktározunk a csípő területén. A női jógán alkalmazott gyakorlatok segítik felszabadítani ezeket a blokkokat, oldják a feszültséget.

A gerincjóga óráim célja elsősorban a testtartás javítása, a testtudat fejlesztése. Nagy hangsúlyt fektetek a helyes légzés elsajátítására is, mely közvetlen hatással bír az emésztésre, a keringési és hormonális rendszer működésére. A foglalkozások végén elengedhetetlen a relaxáció, ami a teljes testi és lelki ellazulás által oldja a stresszt és segít az idegrendszer felfrissülésében, feltöltődésében.

"Összpontosíts arra, hogy a gerinced egyenes maradjon. A gerinc feladata az agy ébren tartása."( B.K.S. Iyengar )

Szimpatizálok a Vinyasa Flow stílus lágy dinamizmusával is, ezért igyekszem dinamikus sorozatokat  beépíteni óráimba, amikor légzésünk ritmusára folyamatosan, gördülékenyen áramlunk át egyik ászanából a másikba.

 

Hálás vagyok a sorsnak azért, hogy taníthatok, mert a tanítás által én is rengeteget tanulhatok.

 

e-mail: etimi7@citromail.hu

tel: 06-30-6131060

 

Ha még nem csináltál egy dolgot, próbálkozz meg vele háromszor.

Először, hogy legyőzd a félelmedet.

Másodszor, hogy megtanuld, hogyan kell csinálni.

Harmadszor, hogy kiderítsd, szereted-e csinálni.

(Virgil Thomson)