Prána – az életenergia

A világegyetemnek életet adó erő a prána. Jelenléte bennünk az élet, hiánya pedig a halál. Minden lélegzetkor prána járja át testünket, s beindítja annak csodálatos gépezetét. A prána által gondolkodik az agy, beszél a száj, működik a teljes emberi szervezet. A mozgáshoz szükséges erőt a prána termeli. Az elégtelen prána-bevitel, ami nem megfelelő légzésnek tudható be, a bennünk lévő élet csökkent értékű megnyilvánulásához vezet. Gondolataink rendezetlenek, szavaink élettelenek, tetteink erőtlenek lesznek. Ez az oka annak, hogy a jóga nagy hangsúlyt fektet a helyes légzés szükségességére, mint annak egyetlen módjára, hogy a pránán és annak megnyilvánulásain uralkodni tudjunk.

A prána helyes légzéssel való uralását, ahogy azt a jógában tanítják, pránajámának hívjuk. Ezt ugyanakkor nem szabad légzőgyakorlatok sorának tekinteni, hanem tudománynak, ami megtanít bennünket a prána uralására és testünkbe való irányításra, a megfelelő és tudatosan szabályozott légzés segítségével. A jóga arra tanít, hogy ha a lélegzésünket szabályozzuk, az élet minden kifejeződése szabályozható a fizikai, a mentális és a spirituális síkon.

Az elégtelen légzés mindig együtt jár a zűrzavaros gondolatokkal és cselekedetekkel. Az ilyen zavar következményei azok a testi rendellenességek, melyeket betegségként ismerünk. A tudatos és természetes légzés egyensúlyba hozza életenergiánkat, s lehetővé teszi a zavartalan fejlődést. Az ember csak akkor valóban boldog, ha korlátok nélkül kifejezésre tudja juttatni önmagát, energiáit teremtő célokra tudja használni, és elősegíti saját fejlődését.

 

Felhasznált irodalom:                 Yesudian: A jóga áldásos ereje