Női Jóga

 • Támogatja a nőiség kiteljesedését minden életkorban

 • Új energiával és életerővel tölt fel

 • Gyógyír a test és a lélek betegségeire

 • Segít, ha nem sikerül megtermékenyülni

 • Fölkészít a várandósság csodájára

 • Segít a menstruációs zavarok esetén

 • Enyhíti a változókor tüneteit

 • Lassítja az öregedési folyamokat

 • Harmonizáló, kiegyensúlyozó hatása van

 • Útmutatást ad egészségünk megőrzéséhez

A női jóga a nők speciális igényeire fókuszál.

A nőknek még inkább szükségük van a jógára,mint a férfiaknak, mert több természet adta felelősséggel, feladattal, kihívással kell nap, mint nap szembenézniük, mint a férfiaknak. Ugyanakkor a lehetőség, hogy intellektuális tudásukat, kreativitásukat, üzleti érzéküket kifejezésre juttassák, manapság sokkal inkább megadatik, mint eddig valaha. Megannyi szerepben kell hát helyt állnia egy nőnek: társként, szeretőként, anyaként, testvérként, barátként, és persze a hivatásában. És mindenhol megpróbál a legtöbbet adni magából – már, ha van miből… Hiszen egy kiszáradt kútból nem lehet vizet meríteni.

Mint az Anyatermészet: a nőnek is örökké produktívnak, kreatívnak kell maradnia. Így élete virágzik, otthona barátságos hely, a környezetében élők élvezik társaságát.

Manapság azonban egy nőnek a tradicionális szerepein túl még a mindenütt jelenlévő társadalmi versenyben is teljesítenie kell a megélhetésért. A véget nem érő igyekezete azonban kimeríti szellemileg, testi igényeit háttérbe szorítja, türelme és odaadása családja, munkája felé elfogy, s ez felületességbe, frusztrációba torkollik.

Az élet sodrásában folytatott folyamatos igyekezetért – hogy jó társ, feleség, szerető, anya, munkatárs, barát, legyen – nagy árat kell fizetni. Pszichésen és fizikailag egyaránt. A kihívások és nehézségek ellenére azonban meg lehet őrizni a nyugodtságot, egészséget, lendületet, kitartást, erőt, kiegyensúlyozottságot, nőiességet.

A jógagyakorlás ezt eredményezi.

Jóga és nőiesség

A jóga sokat tehet annak érdekében, hogy igazán megéljük a nőiességünket. Segít megismerni saját magunkat, mivel a külvilág elvárásai felől befelé fordítja a figyelmet. Általa felismerhetjük, mit is akarunk az élettől egyáltalán, és hogy kik is vagyunk valójában.

A női jóga gyakorlatai különösen alkalmasak arra, hogy a női szervek betegségeit gyógyítsák, azok energiahiányát megszüntessék – ez hatással van a női lélek egészségére is. A speciálisan összeválogatott ászanák nagyon sok esetben hatnak jótékonyan. Aminta helyére kerülnek dolgok magunkban, ez azonnal megnyilvánul a külvilágban, életkörülményeinkben is.

A jóga, mint testmozgás

Meglehetősen nagy a különbség a jóga és egyéb testmozgások között.Az ászanák

(jóga testhelyzetek) pszicho-fiziológiaihatásúak, ellenben a puszta test-gyakorlatokkal, melyek tisztán fizikai hatásúak. Továbbá az ászanák nemcsak testtudatosságot fejlesztenek ki, hanem az elmét is stabilizálják. A jóga nem csak a test művelése, de a tudat és a lélek művelése is egyben. Amíg az egyéb mozgásformák végzése közben az embernek csupán külső,

fizikai testére irányuló precizitásra van szüksége, a jógában ezen a precizitáson túl egy mélyebb tudatosság is jelen van, mely a testet és tudatot egyensúlyba hozza.

 

Jóga és egészség

Elengedhetetlenül fontos, hogy ismerjük saját testünket; tisztában legyünk működésével és azzal, hogy mi módon tudjuk megőrizni egészségünket: mit tegyünk, és mit kerüljünk ennek érdekében. Az ászanák és pránajáma gyakorlásával kiváló egészségi állapotban leszünk, önbecsülésünk a helyére kerül, és ezek segítik belső egyensúlyunk fenntartását. A kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő testmozgás, bizonyos szokások elsajátítása, a kielégítő szexuális élet és a tudatosság rendkívül fontos minden nő számára. A női jóga holisztikus megközelítésű, így tárházában megtalálhatóak az egészséges életmód kialakításához szükséges esszenciális információk is.

A női jóga egyszerű technikákat tartalmaz.

Testgyakorlatai erősítik az izmokat, megszüntetik a merevséget, így a test mozgása felszabadulttá válik. Belső szerveinkre gyakorolt hatásuk azonban még figyelemre méltóbb: erősítik és vitalizálják valamennyi létfontosságú szervünket, és segítenek a méreganyagok távozásában.

Az emésztőrendszer az egyike a legfontosabb szervrendszereinknek, mely működésétől egész szervezetünk függ. Nem megfelelő működése a felelős számos betegség kialakulásáért – az ászanák biztos segítséget nyújtanak ennek kiküszöbölésében.

Az ászanák mellett a pránajáma (légzőgyakorlatok) gyakorlása a légző rendszert optimális működésbe hozza, biztosítva a vér tökéletes oxigén-ellátását, és a keringés megfelelő működését az egész szervezetben.

Az endokrin mirigyek nagyon fontosak. Ők azok, akik hormonokatválasztanak ki. A testi és mentális egészség megfelelő működésüktől függ. Bizonyos ászanák stimulálják a belső elválasztású mirigyeket a megfelelő hormontermelés érdekében, míg mások normalizálják az esetleg túlműködő szerveket és beállítják az optimális hormonális egyensúlyt testünkben.

Az ászanák és a pránajáma nagy segítség az agy, az idegrendszer és a gerinc megfelelő működésében. Mivel ezek az élet viharaiban folyamatos stressznek vannak kitéve, kimerülnek – ennek aggodalom, szorongás, nyugtalanság a következménye, mely egészen komoly pszichés problémákhoz is vezethet. Olyan ászanák, mint a Sirsászana, Szarvangászna, Halászana, Szétubandha Szarvangászana friss vérrel látják el az agyat, támogatva annak éberségét, aktivitását, miközben egy teljesen kiegyensúlyozott, nyugodt állapotban tartják.

A jóga rendelkezik azzal az egyedülálló képességgel, hogy egyszerre nyugtatja az idegeket, lecsendesíti az elmét, és mégis friss, éber, békés állapotban tartja azt.

A jóga, mint gyógymód

Preventív szerepén túl gyógyító hatása is van a jógának. A szervezet szimmetriáját, összhangját és állóképességét javítja. Aktiválja a belső szerveket, és beállítja azok optimális működését.

A jóga alternatív, természetes terápiaként is alkalmazható. A gyógyító folyamat nem gyors, de biztos. A jó orvosi gyakorlat mellett kiegészítő terápiaként is alkalmazható. Segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot, csökkenti, vagy megszünteti a medikalizált orvoslás mellékhatásait, támogatja a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Nemcsak gyógyít, de segít az egészség fenntartásában is.

Hatásai:

 • Masszírozza az alhasi és a hasi szerveket, így azok működésére jótékony hatással van.

 • Enyhíti a menstruációs görcsöket. Harmonizálja a menstruációs ciklust.

 • Erősíti a medencealapi izmokat és záróizmokat, ezzel megelőzi az aranyér-problémákat, a szél- és széklettartási problémákat, a méhsüllyedést és -előreesést, a stressz-inkontinenciát, hüvelyrenyheséget.

 • Segít visszaállítani a hormonális egyensúlyt.

 • A medencetájék, és női szervek energetikai egyensúlyának helyreállításával, valamint a mentális gyakorlatai segítségével régóta húzódó problémákra, rendszertelen vérzésre, akár termékenységi problémákra is megoldást kínálhat, valamint a szexuális élet minőségét is javíthatja.

 • Testileg-lelkileg felkészít a gyermekvárásra, illetve visszaállítja a várandósság alatt átalakult női test kondícióját.

 • Enyhíti a változó kor tüneteit.

 • Méregtelenít. A testet megújult energiával, életerővel látja el.

 • Nyújtja és erősíti a testet, növeli a gerinc rugalmasságát. A test mozgása felszabadulttá válik.

 • Idegekre gyakorolt nyugtató hatása folytán segít ingerlékenység, rossz hangulat vagy stresszes életmód esetén.

 • A tudatosabb életvezetés, az önmagunkra figyelés, a relaxáció képességének elsajátítása által a női energiákra kiegyensúlyozó hatással bír.