Mi a NIA?

Neuromuscular Integrative Action

Leegyszerűsítve: holisztikus fitneszprogram. Holisztikus, mert a fizikai egész/ség mellett az érzelmi, lelki, szellemi és spirituális harmóniát is megteremti.Fitnesz, mert "észrevétlenül" minden izmot, izületet átmozgat és eléget egy csomó kalóriát - egyik órámon közel 600-at mértek. Sokmindennek örülhetünk egyszerre egy NIA foglalkozás után.

Amerikából jöttünk...

Alapítói Debbie és Carlos Rosas, akik korábban aerobicot tanítottak, aztán továbbgondolták a mozgást, beleszőve az "ősi" tudást, a modern gyógyító technikákat és megalapozták mindezt a tánccal. Ebből a szerelemből született meg a NIA, amiben minden benne van. A NIA nem csak a mozdulatokat vette át, hanem a technikák mögött meghúzódó információk, tanítások és filozófiák is beépítésre kerültek. Ennek köszönhetően az óra végére természetes állapot a harmónia és a teljesség. A "mindenrendben" és a "boldogvagyok" érzéshez kapcsolódó könnyedség az igazi ajándék, úgy, hogy a testünkkel is jót tettünk.

Mivel az egyre intenzívebb mozdulatok felpörgetik a testet arra a szintre, ami után megérkezik az endorfin, az elmét viszont kikapcsolja az alapmozdulatok átvétele és testre szabása, semmi nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy megérkezzünk a legkigyensúlyozottabb és legegészségesebb önmagunkhoz.

Mi az a rutin?

A NIA foglalkozás alapja, amit "készen" kapunk és adunk tovább. Meghatározott fókusszal, zenével, lépéskombinációkkal - egy komplett koreográfia. Ezt ízlelgeti, majd tanulja meg és formálja sajátjára minden NIA tréner, majd nagy izgalommal viszi be az órákra és próbálja a lehető legjobban megmutatni. Nincs két egyforma óra, nincs két egyforma rutin, és mivel nincs két egyforma ember - nincs két egyforma tanár sem. Még ugyanaz a rutin is egészen már - ettől ennyire színes és izgalmas a NIA.

A jó hír viszont, hogy a lépések (szám szerint 52 alaplépés) visszatérnek, ezért egyre könnyebben tanulható nekünk és Nektek is. 

A tanulási folyamat

A mozdulatok egyszerűek. És vannak kicsit nehezebbek is, ami azt jelenti, hogy mondjuk nem 2., hanem 5. ismétlésre tanuljuk meg őket. Én nem tudok koreográfiákat tanulni, de ezzel még én is megbirkóztam. Minden lépés mögött ott van információ valamelyik technikából. Van, ami egyértelműen felismerhető (harcművészeti elemek) és azonnal megéljük a hatását. Van, ami "csak" hat a testünkre és az energetikai rendszerünkre - ennek eredményeképpen jobban érezzük magunkat. Például kimegy a feszültség a vállakból, vagy szimplán megbizsergeti a testünket. MindEGY, működik. Éppen annyira koreografált az óra, hogy biztonságban érezzük magunkat és éppen annyira szabad, hogy felébressze a kreativitásunkat. Megtanulunk egy mozdulatot 20 féle módon eltáncolni - vagyis megtanulhatunk szabadnak lenni a korlátok között. A mozdulatok intenzitása rajtunk múlik. Amennyit bírunk és jól esik - én jellemzően beleesem a "sokat akar a szarka..." hibájába, mert az energia csak visz és visz.

Amiben segítséget nyújt

  • Nőiességhez kapcsolódó testi és lelki elakadások feloldása (menstruációs problémák, nőiesség kifejezése, elfogadása, blokkolt szexualitás, stb.)
  • Belső feszültség miatti testi és lelki tünetek enyhítése, megszüntetése (az egész hátban megjelenő fájdalmak, főként nyak, váll, derék stb.)
  • Izületi problémák
  • Befelé fordulás, depressziós tünetek

Természetesen mivel mozgás, ami azt jelenti friss vér, friss oxigén, javuló vér és nyirokrendszer keringés, erősödő izmok, kimozgatott izületek, ezért mindenkinek ajánlott, aki szeretne nem csak testben, de lélekben is egészséges lenni/maradni.

MEGTANÍT arra, hogy változtass, hogy meghalld a tested hangjait……

A változáshoz vezető utat mutatja, mellyel egész életed teljesebbé, könnyedebbé, kellemesebbé válik.

A NIA az első olyan különböző fitness stílusokat ötvöző program a világon, amiben a NIA 5övei egyesítik a nyugati és keleti mozgáskultúrákat, fogalmakat, filozófiákat. Az erőteljes gyakorlatokban, amik inspirálják az emberekben az érzéseket, ami által fitté és egészségessé válnak, miközben felfedezik az emberben rejlő lehetőségeket és szándékokat.