Természetes babagondoskodás

Informatív, gyakorlatias mini kurzus

Az életünk minden területén eltávolodtunk attól, ami természetes, ami az ember sajátja, amitől jól érezhetnénk magunkat. Így van ez a babákhoz, gyermekekhez való viszonyunkkal is. Messze vagyunk attól, amire valójában szüksége van a babánknak.

A babagondozás és gyermeknevelés kérdései központi helyen állnak a mai nyugati típusú társadalmak értékrendszerében, mégsem egyértelmű a helyzet. Sokféle elképzelés viaskodik egymással arról, hogy hogyan bánjunk a babáinkkal, mire van valójában szükségük. A sok szakértő ’bába’ – szomszéd néni, védőnő, rokonok, boltos néni – közt könnyen elvész a gyermek. A babák pedig sírósak, nyugtalanok, felnőve boldogtalanok és betegesek. Pedig mi, Anyák nem ezt akarjuk. Mi mindig a lehető legjobbat szeretnénk gyermekünknek.

Az az út, amit ebben a kurzusban én szeretnék megmutatni, egy a lehetséges sok közül. Az az út, Belőled, mint Anyából indul ki. Azt hiszem ugyanis, hogy mindenkiben benne vannak a gyermekgondozás kérdéseire felelő válaszok, csak merni kell keresni, és ha megtaláltuk: hallgatni arra, amit az ösztöneink súgnak. Szerintem Te, mint Anya vagy A Szakértő, csak valahogy kételkedünk, nem hiszünk magunkban.

A kurzus során olyan témákról esik szó, mint a szoptatás, a hordozás, a pelenka nélküli szobatisztaság, az együttalvás. Nem egyszerű ismeretterjesztés a cél. A lényeg, hogy figyeljünk befelé és tegyük meg az első lépéseket a saját megoldásaink felé, a gyermekünk valós, természetes igényei felé.

 

A kurzust tartja: Pletyákné Fekete Zsuzsa (szociálpedagógus, babahordozás-tanácsadó)

Bővebb információ: Pletyákné Fekete Zsuzsa, 06-30-4190-818, zfuzfa@gmail.com