KISMAMAJÓGA – Gyakran ismételt kérdések

Miért ajánlott a Kismama Jóga?

A Kismama Jóga már Nyíregyházán is elérhető azoknak a várandós nőknek, akik egy bevált és hatékony módszert kívánnak használni a kismamaság idejének kellemesebbé tételére és a szülés tudatos megélésére. Ehhez nincs szükség semmilyen előképzettségre, bárki megtanulhatja.

A fizikai képességek javításán és a fittség megőrzésén túl segít felkészülni a szülésre. A kismama jógát gyakorló nők a szülést nagyon tudatosan élik át, nem félnek, egyrészt, mert ösztönösebbé válnak, másrészt pedig azért, mert az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy elméletben is felkészítsék a nőket a szülésre. Teljesen összeegyeztethető a jó orvosi gyakorlattal.

 

 Hogy néz ki egy óra?

Egy kismama jógafoglalkozás a ráhangolódással kezdődik. Ezt követi egy sajátos bemelegítés, amelynek célja a test könnyed átmozgatása, lazítása; majd következnek a speciális jógagyakorlatok, amelyek eredményeként a test és a szellem felfrissül, megedződik, vitalizálódik. Gátizomtornával erősítjük a medencealapi izmokat. Légző-gyakorlatokkal segítjük a megfelelő oxigénfelvételt és annak babához jutását, valamint a szülést segítő jógalégzést is elsajátítjuk. Gyakorlunk vajúdási testhelyzeteket, melyek megkönnyítik a szülést. Speciális relaxáció zárja a foglalkozást, amely mentálisan készíti föl a kismamát, elmélyíti a kapcsolatot a babával, és oldja a szüléssel kapcsolatos félelmeket. A kötetlen beszélgetések, tapasztalatcserék sokat jelentenek ebben az időszakban; erre is jut mindig idő.

Nyitott csoportokban jógázunk: 14héttől bármely óránkat látogathatod. Az órák 90 percesek.

 

Mi az a Szülésfelkészítő tanfolyam?

A rendszeres kismamajóga órákon kívül speciális szülésfelkészítő tanfolyamot is tartunk 6-8 hetente. Ezek a foglalkozások pároknak szólnak. A szülésre felkészítő tanfolyam során végigelemezzük a vajúdás és szülés folyamatát, megmagyarázzuk azokat az érzéseket, amelyeket jó eséllyel át fognak élni, hogy mi történik közben a testükkel és a babával, hogy mire számíthatnak, mikor fog az bekövetkezni, és hogyan segíthetnek magukon az alkalmazható természetes fájdalomcsillapító módszerekkel, mozgásformákkal, légző gyakorlatokkal, komplementer terápiákkal. Nagy hangsúlyt fektetünk a szülés során jelenlévő partner szerepére – így ez egyfajta beavatás az apáknak. A tanfolyam 4 órás.

 

Miért nyújt többet a Kismama Jóga a hagyományos terhes tornánál?

Mert összetettebb. Ez testi-lelki felkészülés a szülésre. Nem a gimnasztika az elsődleges cél, hanem a mélyebb, magunkba irányított figyelem, melynek segítségével egy nő ösztönösebb, tudatosabb lesz teste és babája jelzéseire; szülésének nemcsak tehetetlen tárgyává, hanem alanyává válik, tudatosan megélve annak minden momentumát. A jóga csökkenti a mindennapi stresszt, segít kapcsolatot teremteni a növekedő magzattal, így a jógagyakorlástól fizikailag fitt kismamák lelkileg is kiegyensúlyozottakká válnak. Azoknál a nőknél, akik kismama jógára járnak, szülés után is energikusak maradnak, babáik nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak. A már pocakban „jógázó” babák 10-20 %-kal intelligensebbek, figyelmesebbek, gyorsabban fejlődnek mind mozgásukban, mind pedig szellemileg, és könnyebben találják meg helyüket közösségekben, a későbbiekben.

 

 „Ami kint, az bent” – Tényleg mindent érzékel egy baba odabent?

Szem előtt tartva, hogy minden érzelem, gondolat kifejti hatását a magzatra, a kismamajóga módszereket kínál az elme lecsendesítésére, a félelmek feloldására, a belső elégedettség és pozitív gondolkodás elérésére is.

A neveltetés már az anyaméhben elkezdődik, és mindenkit élete végéig elkísér. Optimális esetben, amíg az anya várandós, igyekszik a lelkét gazdagítani, mert tudja, hogy ennek közvetlen hatása van a kincsként őrzött életre, mely még mindig része. Testének ápolása, tiszta ételek fogyasztása és egészséges életmód – ezek jegyében telnek napjai, és minden alá van rendelve annak, hogy a növekvő gyermek jól érezze magát. A terhesség hosszú hónapjainak benyomásai kitörölhetetlen nyomokat hagynak a születendő gyermek lelkén. A születés előtti nevelés nem a képzelet hasztalan koholmánya, hanem szándékosan irányított, hatalmas erő. Végül a gyermek az anyai szív szent vágyainak beteljesüléseként jelenik meg.

 

 

És utána?

 

 

A szülés után néhány gyakorlat rögtön segít a regenerációban, ezeket az órákon elsajátítjuk. Most a babával való kapcsolat, a kötődés és önmagunk megújítása a legfontosabb feladat. A testnek időre van szüksége ahhoz, hogy igazodjon a szülést követő drámai változásokhoz. A szülés utáni első 6 hét kritikus időszak az anya számára. Ha időt szánunk arra, hogy feltöltődjünk a várandósság és a szülés során történt hatalmas energia kiadás után, azzal megelőzhetjük az olyan egyensúlytalanságok kialakulását, melyek később akár egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. A jóga mentális és fizikai gyakorlatai finoman, fokozatosan és biztonságosan teszik lehetővé belső megerősödésünket, alkalmazkodó készségünket, jó kondíciónk visszanyerését. A gyakorlás közben végzett mély légzés, és a babával végzett relaxáció nyugalma megteremti a baba és az újdonsült mama jó közérzetét.

A babával a 6. hetes kortól érdemes jönni a Babamasszázs – babajóga órákra. Csodás élmény mindkettőtöknek! Segíti a baba mozgásának és értelmi képességeinek fejlődését, és javítja az anya-gyermek kapcsolat minőségét. A mamáknak pedig mentális szempontból előnyös, ha minél hamarabb társaságba kerülnek, ráadásul hasonló helyzetben lévő nőtársaikkal.