Egy mozgásterápia, ami megtanítja, hogyan szeressük magunkat

NIA – Táncold át az életed!

Valaki a táncot túl könnyednek, míg a harcművészetet túlságosan keménynek tartja. Pontosan nekik szól a NIA, ami a keleti harcművészeteket ötvözi a nyugati táncstílusokkal és a jóga elemeivel. Az eredmény? Megtanuljuk szeretni magunkat, és figyelmen kívül hagyjuk a külvilág elvárásait. Interjú Helen Terry NIA nagymesterrel.

HelenTerry: Ne toljuk a folyót, az áramlat visz minket...

A NIA Technique ( Neuromuscular Integrative Action) közel tíz éve van jelen Magyarországon, Hriczu Andrea (fekete öves tréner) segítségével egy folyamatosan bővülő közösségben, főként nők gyakorolják, és tanítják. Egy olyan mozgásvilág, mely harmonikusan ötvözi a Keleti harcművészetekből átvett Tai-Chi, Tae-Kwon-Do, Aikido elemeket, a Nyugati táncművészetek stílusaival melyek a Duncan dance, Jazz tánc, és a Modern tánc, illetve a terápiás módszerek közül az Alexander technika és a Feldenkrais módszer, valamint a jóga pozíciókat. (…)

Mit ad a NIA?

HelenTerry: - Szeretetet és engedélyt főként arra hogy, szeressék magukat az emberek és ezen keresztül az életüket, tanulják meg szeretni önmagukat az elvárásoktól függetlenül. Ne a külvilág által megszabott formáknak, elvárásoknak próbáljanak megfelelni, csak saját maguknak.

Hogy látod a mai kor nőjét

HelenTerry– Úgy látom a nők sokkal inkább keresik a mélyebb értelmet és kapcsolatot az élettel, az is azt mutatja amíg jelentkezik 20 nő a Nia foglalkozásra, addig 1 férfi csatlakozik a programhoz. A nők ösztönösen törekszenek arra, hogy jobban, teljesebben éljenek, ezen a NIA mint holisztikus mozgásterápia rengeteget segít. A NIA minden nőnek képes adni, de el kell jutni mindannyiunknak, ahhoz az állapothoz, érettségi szinthez, amikor rátalálhatunk..

Hogy segített téged a Nia?

HelenTerry - 20 évvel ezelőtt úgy érkeztem a Niához:- nem szerettem a testemet, és azt éreztem, hogy nem tudok beilleszkedni, alkoholt és drogot használtam, hogy el tudjak lazulni, elhagyjam a testem. A NIA meggyógyított az önsorsrontó magatartási mintáimból, a női szexualitásom is más értelmet nyert, végre megtaláltam az érzéki oldalamat, amiről nem is tudtam, hogy létezik.

19 év tréneri életedből mi az, ami igazán kedves számodra?

HelenTerry - Emlékszem a fehéröves tréningen, mindennap sírva hívtam fel a férjemet – milyen új felfedezéseim vannak magamban, olyat érintettem meg magamban, amiről nem is tudtam, hogy létezik. Kinyíltam mint ember, mint nő kiteljesültem, és már alig vártam, hogy a tréning végén megölelhessem a férjemet. Nagy szerelem lett a Niával és a férjemmel, ami a mai napig tart.

Ez a második alkalom, hogy trénerként itt vagy Magyarországon, mi a benyomásod a magyar nőkről és mit üzensz nekik

HelenTerry- Imádom a magyar nőket, nagyon szeretem azt a hatalmas vágyat bennük, hogy mindig többet akarnak, van tudásszomjuk és erejük ahhoz, hogy tanuljanak. A magyar nők olyan közönség, amit máshol nem tapasztaltam, egyszerre és egységesen tudnak koncentrálni. Azt üzenem és kívánom, a magyar nőknek, hogy lazuljanak el: - ismerjék el, hogy megvan mindenük, minden adottságuk, különleges és erős emberek, akinek nem kell tolni a folyót, hiszen az áramlat viszi őket...