Babamasszázs

a gondos szülők választása

Bevált és könnyen elsajátítható módszer, mely biztosítja kisbabád számára a NYUGODT ALVÁST, a KIVÁLÓ EMÉSZTÉST, és segíti az IMMUN- és IDEGRENDSZER fejlődését. Speciális jógagyakorlatainkkal megelőzhető és gyógyítható a CSÍPŐÍZÜLET KÖTÖTTSÉGE, és a HASFÁJÁS.

Védőnők és gyermekorvosok ajánlásával.

A babamasszázs lehetőséget ad, hogy megtanuljuk megérinteni a babánkat és, hogy megbarátkozzunk az érintéssel általában. Ugyanis az ösztöneinket megzavarta a mai civilizált kultúránk és XXI. századi szokásaink, és azt hisszük, hogy az anyai méh 9 hónapon át tartó meleg ölelése után teljesen normális a babágy jeges magánya, és a babakocsiba szeparáltság.

Ez egyszerűen nem igaz. A babákat táplálni kell, de nem csak tejjel. Simogatni, masszírozni, mozgatni kell őket. A babmasszázzsal a babák eredeti szükségleteire válaszolunk. Az a szépsége, hogy bárki képes elsajátítani. Egyszerű és jó mindenkinek.

 

A babamasszázs jótékony hatásai:

 • serkenti az emésztést, megszünteti a hasfájást/ami oly sok babát kínoz az első hónapokban/
 • javítja az immunrendszer működését
 • az alvási zavarokkal küszködő babák könnyebben elalszanak; jól és sokat alszanak a hatására 
 • megnyugtat és ellazít
 • javítja a légzési funkciókat
 • koraszülötteknél gyors súlygyarapodást érünk el általa
 • gyógyítja az ekcémát és más bőrproblémákat
 • speciális jógagyakorlatokkal átmozgatjuk a babát, még jobban megkönnyítve az emésztést; lazítva, és erősítve a baba csípőjét, egész testét.

 

Mi magunk is élvezzük, ha valaki megmasszíroz minket; a babáknak ez elemi igényük. Kiváló lehetőség ez a boldog együttlétre. Az érintés nem luxus, hanem alapvető emberi szükséglet. Azok a babák, akik megkapják az általuk igényelt érintést, masszázst, ölben hordozást, sokkal harmonikusabban fejlődnek, és kiegyensúlyozott felnőttekké válnak.

Azokban a kultúrákban ahol a babákat masszírozzák, ölbe veszik, ringatják, a babák élénk, vidám, kreatív, kíváncsi, intelligens, barátságos, szerető, humánus emberré cseperednek. 

 

A csecsemők egészséges szellemi fejlődésének, valamint a megfelelő beilleszkedési és alkalmazkodó képesség kialakulásának legfontosabb meghatározója a testi kapcsolat: az ölelés, az ölben tartás és hordozás. Ez jelentős hatással van a felnőtt érzelmi viselkedéséért felelős idegrendszer és neuroendokrin rendszer működésére is. Más szóval: minél inkább átéljük a meghittséget csecsemőkorban, annál inkább képesek leszünk rá felnőttként. És van-e meghittebb dolog a gyengéd érintésnél?

A kutatások arra engednek következtetni, hogy a masszázs serkenti azokat az idegeket, amelyek megkönnyítik az emésztést, így gyorsabb súlygyarapodást eredményez. Csökkenti a stressz hormonok szintjét, ezáltal javul az immunrendszer működése. Az érintésterápia elősegíti a koraszülött csecsemők gyorsabb súlygyarapodását, javítja az asztmás gyerekek légzési funkcióit, a cukorbeteg gyermekek kezelésének hatékonyságát, és az alvási zavarokkal küszködő babák is könnyebben elalszanak az érintés hatására. Más kutatók szerint az érintésterápia jótékonyan hat az ekcémás gyermekekre, és javítja a szülő-gyermek kapcsolatot.

Van-e jobb módja a szülő-gyerek kapcsolat gazdagításának, mint a babamasszázs? A nyugtató olaj és az anyai kéz könnyed érintése olyan örömforrás az érzékszervek számára, amelyet megoszthatunk a kisbabával. Az idő rohan, a kicsi hamarosan járni kezd, és e korai időszak élményei édes emlékek maradnak csupán.

Azt javaslom „kényeztesd el” gyermekedet sok-sok érintéssel. Talán nincs is személyesebb, meghittebb ajándék a babamasszázsnál. Mint általában a csecsemő gondozásával való foglalatosságok, a babamasszázs is természetessé, magától értetődővé válik, és így örömet szerez a babának és a szülőnek egyaránt.

Hogy érzékelni tudjuk a babamasszázs jelentőségét, elegendő megnézni a babamasszázs órákon készült fényképeken a szülők és a csecsemők arcát, és észrevenni a tekintetükben tükröződő bizalmat és szeretetet. Bízom abban, hogy a szülők a babamasszázst ugyanúgy elfogadják a nyugati életvitel szerves részeként. Ami még nagyon fontos, hogy lehetőséget kínál az apukáknak, hogy kicsinyeiket óvatosan megmasszírozva olyan meghitt kapcsolat alakuljon ki apa és kisgyereke között, mint az anyák és babák esetében. A legjobb tanács, amit adhatok, hogy próbáljátok ki a babamasszázst. Ha az érintés kellemes és a masszázs örömet okoz, akkor serkenti, és szilárd alapokra helyezi a gyermek fejlődését.

 

Mit kapsz egy babamasszázs órától?

 • a masszázstechnikák egyértelmű, egyszerű elsajátítása
 • szélgörcsök, emésztési problémák enyhítését elősegítő gyakorlatok
 • csípőízületi problémák gyógyítását elősegítő gyakorlatok
 • hasznos praktikák a sírás és nyűgösség kezelésére
 • bölcsődalok, versek, játékok a masszázs élményének fokozására
 • a baba életkorának megfelelő, fejlesztő babajóga-gyakorlatok
 • közösségi élmény babáknak és mamáknak
 • remek alkalom az érintés művészetének, és a kisbabák eddig rejtve maradt oldalának megismerésére

 

Forrás:      Vimala McClure: Babamasszázs

                 Francoise Barbira Freedman: Babás jóga